Cechy charakterystyczne kuchni polskiej i najpopularniejsze dania kuchni regionalnych

W związku z faktem, iż mieszkamy w Polsce, oczywiste jest to, że najwięcej restauracji w naszym kraju serwuje właśnie kuchnię polską. Jako Polacy uwielbiamy ziemniaki oraz potrawy z ziemniaków takie jak kluski śląskie, placki ziemniaczane czy kartacze. W całej Polsce bardzo popularne są potrawy mączne takie jak pierogi, naleśniki, makarony, racuchy i inne placki. Do tego jadamy dużo mięsa - głównie wołowiny, wieprzowiny i drobiu.

Ze względu na ukształtowanie terenu i położenie geograficzne mamy różnorodność potraw i składników. Przy pasie brzegowym Morza Bałtyckiego mamy dostęp do świeżych ryb morskich. Dzięki dużej ilości jezior i rzek możemy się cieszyć dostępem do świeżych ryb słodkowodnych. Ponad jedną czwartą naszego kraju stanowią lasy, dlatego też popularne są potrawy z dziczyzny, a także z dodatkiem grzybów oraz jagód. Dzięki rolnictwu mamy dostęp do zbóż, warzyw oraz owoców, które królują na naszych stołach. Na terenach górzystych, gdzie wypasane są owce i kozy tworzone są regionalne sery, mleka i inne produkty z mleka owczego oraz koziego.

W każdym mieście i miasteczku można znaleźć minimum jedną restaurację specjalizującą się w kuchni polskiej. W obecnych czasach warto w internecie udostępniać opinię o lokalach oraz o jakości przygotowywanych potraw – dzięki temu osoby szukające pysznych, polskich potraw będą mogły wybrać restaurację z najlepszymi opiniami i najlepszą jakością jedzenia.

Kuchnia polska

Od lat kuchnia polska jest uznawana za jedną z najbardziej kalorycznych na świecie, zapewne ze względu na spożywanie dużej ilości potraw mącznych, nabiału oraz mięsa. Ze względu na bogatą historycznie przeszłość, przez wieki kuchnia polska ulegała zmianom oraz wpływom innych krajów. W kuchni tej można zobaczyć wpływ kuchni niemieckiej, rosyjskiej, włoskiej, francuskiej, żydowskiej oraz mongolskiej. Mimo tego jednak zachowała swoje typowo polskie korzenie.

Obecnie najpopularniejsze polskie potrawy to:

  • pierogi z mięsem, ruskie oraz z kapustą i grzybami,
  • kasze, kluski, kopytka, ziemniaki, placki ziemniaczane,
  • kotlet schabowy i mielony, rolada wołowa i wieprzowa,
  • gołąbki i bigos,
  • ryby słodkowodne oraz w mniejszym stopniu morskie,
  • owoce runa leśnego czyli grzyby, zioła, jagody, borówki,
  • zupy takie jak żurek, kapuśniak, ogórkowa, pomidorowa, grochówka czy rosół,
  • pieczywo pszenne i żytnie,
  • mięsa takie jak drób, wieprzowina i wołowina,
  • desery takie jak pączki, faworki, serniki i pierniki,
  • produkty zakwaszone takie jak ogórki, kapusta, zsiadłe mleko czy kefir,
  • potrawy z dodatkiem warzyw: ogórków, pomidorów, papryki, buraków,
  • przetwory z owoców takich jak jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki, gruszki.

W zależności od lokalizacji i regionu, kuchnia polska dzieli się na kilkanaście różnych regionalnych kuchni. Każda z nich ma typowe dla siebie, charakterystyczne produkty. Specjały te dobrze przygotowane są przepyszne, dlatego też podróżni szukają możliwości ich degustacji w lokalnych restauracjach.

Podróżujesz po Polsce lub chcesz spróbować tradycyjnych smaków dla Twojego regionu? Sprawdź jakie potrawy i przysmaki regionalne możesz znaleźć na mapie Polski.

Kuchnia podhalańska

  • Kwaśnica, góralska zupa z kiszonej kapusty i mięsa podawana z ziemniakami lub chlebem,
  • Bundz i oscypek, czyli podhalańskie sery z mleka owczego,
  • Moskole, czyli owsiane placuszki ziemniaczane,
  • Bigos myśliwski przygotowany z wielu gatunków mięsa,
  • Kotlety jagnięce.

Kuchnia małopolska

  • Jaja po wiedeńsku – jajka na miękko z dodatkiem masła,
  • Sernik po wiedeńsku czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu polany czekoladą,
  • Bajgle – drożdżowe bułki w kształcie pierścienia,
  • Flaczki po krakowsku podawane z kiszką z kaszy,
  • Kaczka faszerowana serwowana z grzybami.

Kuchnia śląska

  • Rolada śląska wołowa z wkładem z kiełbasy, cebuli, ogórka kiszonego,
  • Kluski śląskie z dziurką (kluska lepiej się gotuje a dodatkowo sos zostaje w zagłębieniu),
  • Modra kapusta (surówka z czerwonej kapusty gotowanej z dodatkiem boczku, cebuli, przypraw oraz odrobiny cukru),
  • Karminadle (rodzaj kotletów mielonych z wieprzowiny, lekko pikantnych, doprawionych czosnkiem),
  • Szałot to śląska sałatka składająca się z ziemniaków gotowanych w mundurkach, jajek na twardo, ogórków kiszonych, cebuli oraz kiełbasy lub śledzi.

Kuchnia wielkopolska

  • Eintopf czyli gęsta zupa jarzynowa, sycąca potrawa jednogarnkowa z mięsem,
  • Pyzy drożdżowe gotowane na parze, podawane na słono lub na słodko,
  • Placki ziemniaczane, najczęściej podawane same lub z cukrem,
  • Pieczona kaczka z jabłkami, kluskami i czerwoną kapustą,
  • Rogal świętomarciński nadziany farszem z białego maku.

Kuchnia mazowsza

  • Bliny z wykwintnym kawiorem,
  • Pieczona kaczka faszerowana podrobami i bułką,
  • Zupa grzybowa z leśnych grzybów,
  • Raki po warszawsku z gorącym klarowanym masłem,
  • Chłodnik mazowiecki z botwinki.

Kuchnia podlaska

  • Kartacze czyli ziemniaczane owalne, duże kluski z farszem mięsnym,
  • Babka ziemniaczana pieczona z boczkiem i cebulą,
  • Kołduny z mięsem – pierożki z mięsnym farszem gotowane w wodzie lub bulionie, podawane z bulionem lub barszczem,
  • Sękacz – ciasto biszkoptowo tłuszczowe pieczone na rożnie,
  • Kindziuk to twarda, dojrzewająca wędlina o mocnym, pieprzowym smaku.

Kuchnia kujawska

  • Gołąbki w sosie żurkowym,
  • Śledzie po kujawsku z jabłkami i sosem pomidorowym,
  • Kujawska legumina makowa – czyli mocno makowy biszkopt z lukrem,
  • Rogaliki barcińskie z masą migdałową,
  • Tradycyjny barszcz biały.

Kuchnia warmińsko mazurska

  • Cepeliny - duże, nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane,
  • Kołduny czyli małe pierogi z nadzieniem z wołowiny, cebuli i przypraw,
  • Biała kiełbasa w piwie z dodatkami,
  • Zupa wędkarza - zupa rybna ze świeżych okoni,
  • Zupa karmuszka z kapustą, fasolą i mięsem zabielane śmietaną.

Kuchnia pomorska

  • Śledź marynowany w soli,
  • Krupnik, czyli zupa na wywarze z jarzyn z dodatkiem kaszy jęczmiennej,
  • Wędzone węgorze oraz ryby takie jak dorsz, łosoś czy flądry,
  • Ruchańce, inaczej racuchy - placuszki smażone na złoto,
  • Półgęsek, czyli peklowana i wędzona pierś gęsi.