Jakie potrawy Polacy kochają najbardziej w kuchni włoskiej?

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Jest tak lubiana ze względu na prostotę i szybkość wykonania, dbałość o najlepszej jakości składniki oraz oczywiście pyszny smak. W Polsce w każdym mieście i miasteczku jest minimum jedna pizzeria. Jednakże kuchnia włoska to nie tylko tak znana i uwielbiana pizza, ale również różnego rodzaju potrawy z makaronu takie jak lasagne czy spaghetti, risotto czy pyszne desery takie jak tiramisu lub panna cotta.

Podstawą włoskiej kuchni są świeże warzywa, głównie pomidory, cebula i czosnek. Włoskie potrawy są również bardzo aromatyczne dzięki ziołom oraz przyprawom takim jak pieprz, bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn. Podstawą wielu potraw są produkty mączne oraz ryby i owoce morza.

Z roku na rok stajemy się bardziej świadomi w temacie odżywiania i coraz większą uwagę zwracamy na jakość posiłków i produktów, z których są one przygotowywane. Używamy świeżych warzyw i owoców od sprawdzonych dostawców. Gotując w domu wybieramy pełnowartościowe produkty. Mając ochotę na włoskie danie coraz częściej wybieramy produkty włoskie najlepszej jakości takie jak oliwa czy sery, które można bez problemu znaleźć w każdym większym sklepie.

Włoskie restauracje w Polsce

Włoskie przysmaki są tak popularne, że Spaghetti, Lasagne, Carpaccio, Tiramisu czy Panna Cottę możemy zjeść nawet w restauracjach serwujących głównie inne rodzaje kuchni. Lokale chcą zaoferować potrawy, które przypadną wszystkim do gustu, ale połączenie w jednym miejscu kuchni polskiej, amerykańskiej, francuskiej i włoskiej nie zawsze się sprawdza. Udając się do restauracji zwracamy uwagę na dobre opinie potwierdzające najwyższą jakość serwowanych dań. Dlatego też chcąc zjeść prawdziwe włoskie dania, lepiej poszukać lokalu specjalizującego się w tej kuchni. Kucharz, który jest włochem lub uczył się we Włoszech będzie dodatkową gwarancją smaku.

Największymi błędami polskich kucharzy gotujących włoską kuchnię są:

  • stosowanie niskiej jakości produktów zamiast tych najwyższej jakości,
  • w sezonie, w którym można bez problemu dostać świeże warzywa i owoce największym faux pas jest używanie produktów z puszek,
  • korzystanie ze zbyt dużej ilości śmietany (oryginalnie do carbonary się jej nie dodaje),
  • ugotowanie makaronu na miękko (musi być al dente),
  • podawanie makaronu polanego sosem (należy wymieszać makaron z sosem i dopiero wtedy podać gościom),
  • nie wolno wlewać oleju do makaronu (co wiele osób robi), bo wtedy traci on swoją przyczepność i sos się go nie trzyma.

Najpopularniejsze włoskie dania

  • Sałatka Caprese – przełożone plastry świeżego pomidora oraz sera mozzarella polane oliwą, doprawione pieprzem i liściami bazylii.
  • Carpaccio – bardzo cienkie plastry surowej wołowiny z dodatkiem oliwy, rucoli, oliwek oraz startego parmezanu.
  • Pizza Margherita – płaskie, owalne ciasto drożdżowe ze świeżymi pomidorami, serem mozzarella oraz aromatycznymi przyprawami.
  • Spaghetti bolognese - włoski, długi i cienki makaron z dodatkiem mięsa mielonego i aromatycznego sosu pomidorowego.
  • Lasagne – płaty włoskiego makaronu przekładane mięsem mielonym z sosem pomidorowym orz zapieczone z serem mozarella.
  • Tortellini – małe pierożki nadziewane mięsem lub serem na bazie parmezanu.
  • Risotto – specjalny rodzaj ryżu gotowany z bulionem do uzyskania kremowej konsystencji. Do risotto dodawane jest masło, wino i cebula oraz inne dodatki (szafran, owoce morza).
  • Tiramisu – krem na pazie serka mascarpone przełożony nasączonymi kawą biszkoptami oraz likierem amaretto posypany kakaem.
  • Panna Cotta – delikatny krem mleczno jajeczny z dodatkiem owoców lub konfitur poza sezonem.

Najpopularniejsze włoskie produkty

Makarony:

  • Spaghetti długi cienki makaron spożywany z różnymi sosami takimi jak spaghetti czy carbonara. We Włoszech bardzo popularne jest jego jedzenie z samą oliwą oraz czosnkiem.
  • Tagliatelle to długie, cienkie, ale szerokie wstążki makaronu jadane najczęściej z sosami pomidorowymi, serowymi i mięsnymi.
  • Penne to makaron w kształcie skośnie ściętej rurki. Często podawany jest w pesto lub owocami morza.
  • Lasagne to cienkie, prostokątne płaty makaronu stosowane głównie do przygotowania lasagne oraz zapiekanek.
  • Fusilli czyli znane nam świderki. Ich kształt sprawia, że nadają się najbardziej do sosów (duża przyczepność) oraz jako dodatek do sałatek.

Sery:

  • Mozarella – ser charakteryzujący się dużą ciągliwością po roztopieniu. Produkowany jest z mleka bawolego lub krowiego. Jest głównym składnikiem wielu włoskich potraw takich jak pizza, sałatka Caprese czy lasagne.
  • Gorgonzola – miękki, dojrzewający ser pleśniowy niebieski produkowany z mleka krowiego. Ma wyrazisty i ostry smak, dlatego wzbogaca smakiem wiele włoskich sosów czy sałatek.
  • Parmezan – twardy ser z krowiego mleka, lekko słonawy. Można go jeść samego (patera serów) lub jako dodatek do pizzy, makaronów czy zapiekanek.
  • Mascarpone – wyrabiany jest nie z mleka krowiego, a z wytworzonej z niego śmietanki, dlatego jest dosyć słodki. Stosuje się go głównie do ciast oraz deserów takich jak Tiramisu.
  • Ricotta – ser produkowany jest z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Nie jest słony, dlatego nadaje się zarówno do deserów jak i do farszów do pierożków.