Kuchnia turecka w Polsce – Kebab i inne przysmaki

Prawie na każdym rogu w miasteczkach i miastach naszego kraju możemy spotkać bary czy budki z kebabami. Od lat są one bardzo popularne i bardzo je lubimy za ciekawy i wyrazisty smak oraz szybkość przygotowania. Ale kuchnia turecka, uznawana za jedną z najsmaczniejszych na świecie, to nie tylko kebaby.

Ze względu na klimat oraz dostęp do morza Turcja jest jedną z bardziej popularnych wakacyjnych destynacji. Warto więc zapoznać się z daniami kuchni tureckiej, aby wiedzieć, czego warto spróbować.

Co najczęściej jada się w Turcji?

Ze względu na położenie geograficzne w Turcji jada się dużo baraniny i jagnięciny (na terenach górzystych hodowano owce) a także wołowiny. Dzięki dużej ilości zwierząt tworzy się dużo potraw (sery, śmietana) i napojów mlecznych (jogurty). Z kolei dzięki dostępowi do morza Turcy często jadają owoce morza oraz ryby. Ciepły klimat sprawia, że na drzewach rośnie kilkadziesiąt rodzajów oliwek dodawanych potem do potraw. Turcja na dużą skalę produkuje i eksportuje oliwę. Dzięki klimatowi kraj ten jest bogaty w dużą ilość owoców oraz warzyw. Najczęściej stosowanym warzywem w kuchni tureckiej jest bakłażan dodawany do wielu potraw, ale Turcy uwielbiają również ziemniaki, cebulę, paprykę, pomidory, ogórki i kapusty.

Kuchnia turecka bazuje na świeżych składnikach dobrej jakości oraz prostych łączeniach smaków. Świeże mięso, warzywa i aromatyczne przyprawy (papryka, chilli, świeże zioła, mięta, cynamon, pietruszka) dają znakomity efekt końcowy.

Ciekawostki o kuchni tureckiej

  • W Turcji należy celebrować posiłki, nie wypada więc zbyt szybko jeść.
  • Ze względów religijnych w Turcji zabronione jest jedzenie wieprzowiny.
  • Przed każdym posiłkiem podawane są przystawki, czyli meze, które jada się palcami.
  • Herbatę i kawę w Turcji pija się bardzo słodką.
  • Turecki chlebek podaje się do dań nawet jeśli na talerzu są frytki, ryż czy ziemniaki.

Kebab w Polsce

Kebab to nie bułka czy placek z mięsem i dodatkami, tylko zamarynowane przyprawami mięso nadziewane na pionowy (obrotowy) rożen, które piecze się podczas obracania. Specjalnym nożem ścina się boki przypieczonego mięsa. W Polsce jest to najczęściej baranina, cielęcina lub kurczak. Dodatkami są oczywiście świeże warzywa takie jak sałata, pomidor, ogórek oraz sosy (czosnkowy, ostry, łagodny ziołowy).

Kebaba (mięso) najczęściej jadamy:

  • w postaci mięsa z surówką i sosami w tureckiej bułce (pita) czyli döner kebaba;
  • postaci mięsa z surówką i sosami w tureckim placku lawasz i jest to dürüm kebaba;
  • kebab bardzo dobrze smakuje z dodatkiem frytek, surówek oraz sosów.

Inne dania kuchni tureckiej

  • Meze czyli różnego rodzaju przystawki zarówno ciepłe jak i zimne takie jak sałatki ze świeżych warzyw, tureckie placki z farszami, paszteciki z nadzieniem, faszerowane liście winogron czy zapiekane sery.
  • Ekmek – chleb wypiekany z mąki pszennej, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej o kwaskowym smaku. Smaruje się go mlekiem lub masłem podczas pieczenia, dzięki czemu jest bardzo chrupiący. Często jest posypany sezamem.
  • Mercimek corbasi – sycąca zupa z soczewicy podawana z cytryną oraz chlebem.
  • Falafel – potrawa wegetariańska. Kotlety z ciecierzycy smażone na głębokim tłuszczu. Podawany jest często zamiast mięsa do pity.
  • Kofte to małe, bardzo delikatne, smażone w głębokim oleju kotleciki jagnięce lub wołowe z cebulą i kaszą bulgur.
  • Hummus – pasta z ciecierzycy i tahini (masła sezamowego), która jest dodatkiem do wielu dań.
  • Lahmacun nazywany jest czasami turecką pizzą, bo jest to cienkie ciasto z mielonym mięsem (przeważnie jagnięcym) z dodatkiem pomidorów i innych warzyw.
  • Pide – ciasto przypominające średniej grubości pizzę z farszem uformowane w kształt łódki zapiekana w piecu.
  • lmam bayildi – zapiekany bakłażan faszerowany cebulą i pomidorami polany oliwą z oliwek.
  • Ajran – napój z jogurtu oraz wody z dodatkiem soli (a czasami pieprzu lub mięty) podawany często do kebaba.
  • Baklawa – bardzo słodki deser z ciastka listkowego przełożony pokrojonymi orzechami włoskimi i migdałami oraz masłem z dodatkiem cukru lub miodu.
  • Chałwa czyli słodka masa sezamowa w wielu różnych smakach.